Android M

Een tijdje geleden werd de nieuwe versie van Android voorgesteld: Android Marshmallow. Alweer een mooi gevonden lekkernij, maar deze update brengt voor de developers wel wat veranderingen met zich mee. Android gebruikers onder ons die de update al hebben ontvangen, zullen de grootste wijziging al opgemerkt hebben: er worden geregeld permissies gevraagd tijdens het navigeren door een applicatie.

De lijst rechten die een applicatie vraagt bij het installeren ervan, is iets dat vele mensen afschrikt. Wat doe je dan? Installeren en hopen dat er niets gebeurt wat je niet wilt? Of misschien de app dan toch niet installeren? Omdat sommige mensen voor de tweede optie kozen, kwam Google tot het besluit dat het beter zou zijn om de gebruikers zelf te laten beslissen over het al dan niet geven van rechten aan de applicatie.

Voor Android developers brengt dit echter heel wat extra werk met zich mee. Telkens een stuk code wordt uitgevoerd waarvoor de app speciale rechten nodig heeft - bijvoorbeeld de camera openen - moet er gecontroleerd worden of de applicatie de nodige rechten gekregen heeft of niet. Zo niet, moet er een dialoogvenster getoond worden waar de gebruiker kan kiezen voor ‘toestaan’ ,’weigeren’ of erger: ‘Niet meer vragen’. Als de permissie niet gegeven wordt, moet er in de applicatie iets voorzien worden om op terug te vallen. Een pagina met een waarschuwing is een mooi voorbeeld hiervan.

Androids pluspunt is wel dat bestaande applicaties perfect blijven werken wanneer ze niet gemaakt werden voor Android Marshmallow. Wanneer je een app installeert die ontwikkeld werd voor Android Lollipop terwijl je smartphone op Marshmallow draait, zullen alle rechten die de app nodig heeft, gegeven worden. De applicatie zal niet crashen wanneer je de camera opent omdat de permissie al gegeven is. De dialoogvensters verschijnen dus enkel als je smartphone Marshmallow of een nieuwere versie heeft en als de app gemaakt werd voor Marshmallow.

Bij Appreciate zullen vanaf nu de Android applicaties gemaakt worden voor Android Marshmallow. De developers beginnen al te zweten bij het idee van het extra werk dat er in kruipt, maar eens ze deze manier van werken gewoon zijn, zal het een koud kunstje zijn om onze applicaties nog gebruiksvriendelijker te maken.