De juiste tool voor elk project

In het continu veranderende landschap van webtechnologieën en content management systemen is het soms moeilijk om het bos door de bomen te kunnen zien. Het juiste systeem of technologie kiezen is nochtans erg belangrijk. Sommigen proberen krampachtig vast te houden aan één systeem of technologie. Anderen gebruiken steeds de nieuwste en meest experimentele technologieën voor productie software. Ik geloof in het bestaan van een gulden middenweg hiervoor: het analyseren van de noden van het project in kwestie, helpt om een weloverwogen beslissing te nemen in het kiezen van de meest geschikte technologie of het systeem voor het project. Vanaf de start de juiste keuze maken, is cruciaal voor het toekomstige verloop van een project.

In de twee jaren die Appreciate actief is, zijn er reeds enkele systemen en frameworks de revue gepasseerd, dit voor zowel webapplicaties en websites. Enkele voorbeelden hiervan zijn Drupal, Symfony, Laravel en AngularJS. Software-as-a-service oplossingen zoals Parse kwamen ook reeds aan bod. Onze voorkeur gaat momenteel uit naar het gebruiken van Laravel om onze backend applicaties in te ontwikkelen en naar Drupal voor het ontwikkelen van websites. Nieuwkomer AsgardCMS is echter ook even het vermelden waard.

AsgardCMS

AsgardCMS is een relatief nieuw content management systeem ontwikkeld in Laravel waar ik onlangs kennis mee maakte. Ik moet zeggen dat de eenvoud van AsgardCMS me enorm aanspreekt. Hoewel enige technische kennis vereist is, is het mogelijk om relatief snel een goed ogende website op te bouwen. Momenteel ontbreken voor mij nog enkele essentiële zaken, maar het is een CMS die ik zeker in de gaten zal houden.

Meer info: asgardcms.com

Laravel

Laravel is een modern Object Oriented PHP framework dat componenten gebruikt van het Symfony framework. De eenvoud en snelheid waarmee in Laravel gebruiksvriendelijke web applicaties kunnen gemaakt worden, was doorslaggevend voor ons.  Naar de toekomst toe is het uiteraard de bedoeling om constant in vraag te stellen of Laravel voor ons nog steeds de beste fit is.

Meer info: laravel.com

Drupal

Na jarenlang Drupal ontwikkelaar geweest te zijn is dit nog steeds mijn ‘go to CMS’ om websites in te ontwikkelen. Drupal is meer dan een content management systeem, het is een flexibel modulair framework. Een ander pluspunt is dat Drupal een grote community en duizenden modules heeft die vrij te beschikking staan.

Meer info: drupal.org