De Krook Bib app gemaakt door Appreciate

Vorige week werd de opening van de langverwachte Gentse Bibliotheek De Krook gevierd gedurende het volledige weekend. Na een officieel gedeelte op vrijdag, werd de Krook opengesteld voor het publiek en kon iedereen zijn eigen lintje doorknippen bij het betreden van dit architecturaal hoogstaande bouwwerk. Tijdens de rondleiding werd het voor de bezoekers al snel duidelijk dat de Krook veel meer is dan een bibliotheek. Het is een inspiratieplek voor cultuur, kennis en innovatie. Appreciate heeft hieraan een belangrijke bijdrage geleverd met de gloednieuwe "Krook Bib" App voor mobiele toestellen.

Innovatie

Bij aanvang van het project was de Gentse Bibliotheek, samen met Digipolis Gent, op zoek naar een manier om de in de steigers staande bibliotheek innovatief te ontsluiten. Hierop werd de door Appreciate voorgestelde oplossing op basis van mobiele apps gebouwd met Native technologie gekozen. De keuze voor Native apps, dit zijn apps geschreven in de specifieke programmeertaal van de besturingssystemen iOS en Android, werd gemaakt op basis van 3 factoren:

 • Snelheid: 
  Native apps werken snel omdat ze rechtstreeks geschreven worden in de programmeertaal van het besturingssysteem. Gebruikers verwachten van een app dat deze snel reageert op hun manipulaties en dit is exact wat deze app voor hen doet.
 • Gebruiksgemak: 
  Zowel iOS en Android hebben verschillende voorschriften rond Usability (UX) en gebruikersinteractie. Denk als voorbeeld maar aan de positie van het menu in iOS (onderaan het scherm) en Android (bovenaan het scherm). Door het respecteren van deze platform afhankelijke voorschriften voelt een doorsnee gebruiker zich meteen thuis in de app en gaat die intuitief aan de slag.
 • Innovatie:
  Innovatie is het kernwoord als je over de Krook én Native apps spreekt. Als je de app in de toekomst wil laten integreren met nieuwe innovatieve oplossingen, zelfs deze die we vandaag nog niet uitgevonden hebben zodat de "Krook Bib" app ook op termijn een vooraanstaande rol kan blijven spelen, dan is de keuze voor native een evidentie.

 

Een smeltkroes van technologie

De Bibliotheek app is meer dan een overzichtje van openingsuren van de verschillende bibliotheek vestigingen in Gent. Uiteraard werd dit ook opgenomen in de app, maar de focus ligt op de gebruiker en zijn persoonlijke profiel als gebruiker van de bib. Daarom werd een volledig overzicht van het lidmaatschap in de app opgenomen: 

 • Welke ontleende materialen liggen momenteel thuis in mijn kast?
 • Wat heb ik in het verleden ontleend en hoe goed vond ik deze?
 • Via zelfgemaakte lijsten kan ik materialen indelen naar eigen voorkeur en later makkelijk terugvinden.
 • Ik wil de door mij ontleende items makkelijk verlengen zonder bij de bib langs te moeten gaan
 • Dat boek dat ik dringend nodig heb kan ik makkelijk en vlot reserveren in de vestiging van mijn keuze
 • ...

Om dergelijke gebruikersgerichte functionaliteit aan te bieden, werkte Appreciate nauw samen met verschillende diensten en leveranciers. De details van de materialen leven in de catalogus, de ledendata en persoonlijke lijsten worden dan weer in de Mijn Bibliotheek omgeving bijgehouden, gepersonaliseerde aanbevelingen worden opgebouwd via Digipolis Gent en hun gloednieuwe aanbevelingsmachine, je betalingen kan je uitvoeren dankzij de uitgebreide betalingsimplementatie én inloggen kan je voortaan met je Single Sign-On (SSO) profiel op Mijn Gent. Kortom, de app maakt uitgebreid gebruik van de vele beschikbare en speciaal voor de app ontworpen API's en deze worden naadloos bij elkaar gebracht, zodat de gebruiker deze ongemerkt aangeboden krijgt waar nodig.

 

Probeer vooral zelf de app uit

Ben je in het bezit van een ontlenerskaart van de Gentse bibliotheken? Download dan snel de iOS of Android app in de App en Play Store en ontdek zelf hoe deze app een digitale meerwaarde betekent voor je bibliotheek lidmaatschap. De app is beschikbaar voor iOS (Apple) en Android, zowel voor smartphone als voor Tablets.

iOS (iPhone & iPad): https://itunes.apple.com/us/app/de-krook/id1207644459?mt=8

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=gent.stad.bibliotheek.dekr...