OFFF16 - Dag 1

OFFF 2016

Woensdag 25 mei, eindelijk is de dag aangebroken om richting OFFF in Barcelona te vertrekken. Een conferentie waar designers van overal uit Europa (en zelfs verder) naartoe trekken om naar lezingen van andere creatieven te luisteren. Wat voor Tine waarschijnlijk het hoogtepunt is van 2016, omschrijft Tim als ‘prentjes gaan kijken’. 

Een dag na aankomst trekken Tim en Tine richting Barcelonas Museu Del Dissiny waar de conferentie plaats vindt. Daar aangekomen, ruilen ze hun tickets in voor een festivalbandje én het officiële OFFF-boek. Het bandje is voor Tim nog maar eens het bewijs dat ze meer op een festival zitten dan op een conferentie. 

Om 11u55 gaan de eerste lezingen van start (het is wel degelijk een conferentie en geen festival). Tine kiest ervoor om  te starten met ‘Monika …’. Een 20-jarige fotografe die twee kortfilms voorstelt. Misschien niet zo’n goede keuze, de kortfilms waren mooi van beeld, kleur en verhaal, maar Monika was té zenuwachtig om iets van uitleg te geven over haar werk. 

Na Monika trekken Tim en Tine naar de grote zaal voor ‘UsTwo’, een digital product studio, vooral gekend door hun fantastisch mooie ‘Monument Valley’. Het is een lezing waar er veel over te vertellen valt, maar de kern ging om hun drie ‘geheime ingrediënten’ voor een geslaagd eindproduct:

  1. Succailure: In je carrière zul je falen en moét je falen, leer je iets uit je falen, dan is het een ‘succailure'
  2. JFDO: Just Fucking Do It. Als je het niet probeert, zul je ook nooit weten of het iets zal worden, gewoon uitproberen is de boodschap!
  3. Human: Behandel elkaar met respect, je collega’s maar ook je klanten. Betalen ze niet op tijd en werken herinneringsmailtjes niet? Stuur eens foto’s van bulldogs* en het komt in orde! 

Na deze lezingen is het tijd voor een middagpauze, de wachtrijen aan de foodtrucks ( oké, toegegeven, dit geeft het hele gebeuren wel een festivalgevoel) zijn veel te lang dus ze trekken naar een plaatsje om tapas te eten waar het net iets rustiger is. Na het eten wandelt Tim richting het hotel om daar verder te werken, Tine trekt richting de conferentie om daar naar ‘Adobe: Michael Chaize + Artist Dan Mumford’ te gaan luisteren.

Daar wordt verteld dat Adobe Photoshop binnenkort met een ‘Content Aware Crop Tool’ komt. Niet langer problemen met het klonen van lucht, bomen…om de foto na het croppen deftig te krijgen, Photoshop doet het allemaal voor jou. Yes! Verder wordt er ook reclame gemaakt voor de gratis applicaties van Adobe die de workflow een stuk zouden vergemakkelijken. Illustrator Dan Mumford doet uit de doeken wat deze tools voor hem betekenen. Samen te vatten was dit voor hem en vele andere illustrators een meerwaarde in hun creatieve proces. 

De volgende lezing was voor Tine één van de interessantste of meest veelbelovende. Het was de organisator van OFFF die het podium betrad. Zenuwachtig maar enthousiast stelde hij het nieuwe design platform ‘Stoooorm’ voor dat in september of oktober zou gelauncht worden in samenwerking met Audi. Stoooorm is een platform waar designers de verschillende stappen kunnen posten van hun creatief proces. Het zou de bedoeling zijn dat dit een zeer community-gericht platform wordt, waar mensen aan de slag gaan met elkaars concepten en dit gebruiken als inspiratie om verder te werken aan hun eigen project. Tine kijkt alvast uit naar september om dit te kunnen uittesten! 

Dit was niet de laatste lezing, maar wel de interessantste om mee te eindigen, dus dat doen we dan ook! Morgen zijn Tim en Tine er terug met nieuwe ervaringen en hopelijk vol nieuwe ideeën! :)

* UsTwo kreeg als beginnend bedrijf te maken met een klant die nooit op tijd betaalde. Na een backgroundcheck bleek het om een dame te gaan die enorm van bulldogs hield. Vanaf dat moment stuurden ze vrolijk gekleurde mails met foute typografie én een foto van een bulldog naar deze cliënte. Ze is nooit meer te laat geweest met het betalen van haar facturen. Of hoe je problemen ook op een leuke manier kunt oplossen