The only thing that’s changed is everything.

18u55. Het alarm loopt af. Apple TV wordt aangezet. Ik ben klaar voor Apples Keynote. Hier hebben velen lang naar uitgekeken, wat gaan ze vanavond allemaal voorstellen?
Als ik de ‘rumors’ mag geloven zullen ze een zotte iPad voorstellen, een nieuwe iPhone, een verbeterde Apple Watch én ‘de verandering van de televisie-ervaring.’ Ik ben benieuwd.

Apple Watch

19u00. Apple CEO Tim Cook stapt onder enthousiast applaus het podium up van het Bill Graham Civic Auditorium in San Francisco.
‘We are about to make some monster announcements’, en dit voor heel wat verschillende producten. Beginnen doet hij met de Apple Watch. Niet alleen stelt Tim Cook een nieuw besturingssysteem (watchOS 2) voor, ook komt Apple naar buiten met enkele nieuwe modellen (wat dacht je van een rosé tintje?) én een samenwerking met modehuis Hermès voor een luxe-serie. Met de nieuwe software kunnen de gebruikers onder andere tal van nieuwe apps installeren, nieuwe faces voor het uurwerk instellen én het laat de apps ook toe om de microfoon van het horloge te gebruiken.
Nieuwe versies worden nu geshopt (nog niet naar België) en Watch OS 2 is verkrijgbaar vanaf 16 september

iPad

De Apple Watch wordt gevolgd door ‘the biggest news in iPad since the iPad’. Tim Cook is ‘thrilled’ om het ons te tonen. Alweer ben ik nieuwsgierig als een klein kind. Zou het een zotte, grote iPad zijn zoals voorgesteld in de rumors? Zal het een toetsenbord hebben. Hoe zal hij er uit zien?

We krijgen een heel erg ‘spacey’ filmpje te zien met een vuurbal en dramatische muziek op de achtergrond maar ik kan uit dit filmpje afleiden dat het antwoord alleen maar ‘ja’ kan zijn.

Het is de krachtigste iPad tot nu gemaakt en met zijn 12,9 inch (2732 x 2048 px) is deze iPad Pro de grootste onder zijn iPad-broertjes én heeft het het grootste scherm ooit gemaakt voor de iOS producten. Niet alleen is de iPad Pro de grootste, het is ook de snélste. Hij zou 360 keer sneller zijn dan de originele iPad. (Of zo’n 80% sneller dan de huidige laptops op de markt.)

Alweer hadden de rumors gelijk, na het voorstellen van de iPad Pro, wordt er een smart keyboard voorgesteld én een stylus, de Apple Pencil. Voor designers als ik een geweldig hebbedingetje. Apple heeft dit slim gezien, niet alleen zal de iPad Pro gebruikt worden door businessmensen, ook grafici kunnen vanaf nu hun creativiteit kwijt met de Apple Pencil. Deze stylus werkt zo fijn en perfect dat ik er bijna van ging kwijlen. Well done Apple. Nu heb ik weer zin om geld de deur uit te smijten.

Apple TV

En dan is het zover, hetgeen men zo lang over bezig was: ‘the future of television’. Volgens Tim Cook is die toekomst ‘apps’. (Ga je op reis? Bekijk eens AirB&B op je TV) Apps maken voor Apple TV wordt ‘een makkie’ met de nieuwe tvOS, het nieuwe operating system gebaseerd op iOS. Tijdens het voorstellen van de nieuwe Apple TV valt mijn mond meermaals open en kijk ik geregeld naar mijn vriend zeggend ‘woooow, dat is echt zot.’

‘Siri show me something new’, zo begint het introductiefilmpje van de Apple TV. Je kunt Siri vragen je favoriete serie te tonen en ze vindt het voor jou. Wil je een film met die ene knappe acteur, Siri zet het voor je klaar. Even pauzeren? Het weerbericht tonen? ’t Is maar een woord. Het wordt allemaal voor je gedaan. Met de nieuwe Apple Remote is het mogelijk met een simpele swipe en touch vlot door de mooie, cleane, interface te navigeren. Alleen een 3D-weergave van de film-thumbnails is een overbodig folietje.

Videogames spelen op je Apple TV? Het kan ook. De Apple Remote kan ook gebruikt worden als controller, hiermee wil Apple de concurrentie aangaan met Sony’s Playstation en Microsofts Xbox. Shoppen via je tv? Check. Kun je niet kiezen tussen twee sportwedstrijden? Splitscreen: check.

Een mooi pareltje, die Apple TV.

iPhone

20u23. Tim Cook komt het podium weer op. Mijn vriend zit klaar, nu komt waar hij al de hele tijd zat op te wachten: het voorstellen van de nieuwe iPhone: iPhone 6s (en plus). Met de zin ‘the only thing that changed is everything’ wordt het iPhone-filmpje geïntroduceerd.

De nieuwe iPhone modellen krijgen een rosé variant erbij en een opvolger voor hun multitouch: de 3D Touch. Via deze 3D Touch kun je met een snelle tik een preview van een mail zien, een datum in een bericht in je agenda bekijken en zo verder. Met een hardere tik opent de agenda volledig.

Ook het beginscherm maakt gebruik van de 3D Touch, je hoeft de camera app niet volledig te openen om een foto te nemen. Met een harde druk op het icoontje krijg je meteen de vier populairste opties: ‘Take Selfie’ (hier heb ik enorm om moeten lachen), ‘Record Video’, ‘Record Slo-mo’ en ‘Take Photo’. Handig is dit vooral bij je contacten, meteen worden je favoriete contacten getoond.

Een 12MP camera neemt de beste foto’s en video’s (4k) dat een iPhone kon nemen tot nu toe. Zonder dat de foto’s hierdoor aan kwaliteit verliezen. Mooie foto’s en video’s met geweldige kleuren worden getoond om de kwaliteit van de iSight camera aan te tonen. Ze zeggen dat ze niet bewerkt zijn. Àls ze niet bewerkt zijn: waw. Maar ik vind het wat moeilijk om te geloven dat je dit kunt bereiken met een smartphone. Eerst zien dan geloven zeker?

Een extra folietje is de ‘live photos’, een folietje waar heel wat mensen van zullen houden. Je neemt een foto zoals je hem zelf zou nemen (deze nieuwe Live Photo’s staat standaard aan), druk je op je genomen foto: begint hij te bewegen, zelfs mét geluid. Ik heb al zin om het uit te proberen. Mensen die social media minded zijn: Facebook zal live-photos toestaan op zijn timeline, binnenkort dus allemaal bewegende foto’s die de Timeline passeren.

Naast de 3D Touch, de 12MB iSight Camera, 4k videos en de Live Photos wordt de iPhone 6s uitgerust met het sterkste cover-glas ooit gebruikt bij Apple, krijg je snellere wifi en meer geavanceerde LTE, 64-bit A9 chip met M9 en een 5MP FaceTime HD met retina flash.

Alweer een knap staaltje werk van Apple. Een duur staaltje (zo’n 700 euro), maar dit zal voor de echte Apple fans geen probleem zijn.

Na het voorstellen van de iPhone krijgen we net als vorig jaar een muzikaal optreden voorgeschoteld. Dit keer geen U2 maar ‘One Republic’. Muziek die mij niet echt kan bekoren, de tv wordt uitgezet. Ik heb genoeg gezien.