Videobellen

Onlangs deden we onderzoek naar hoe gemakkelijk of moeilijk het zou zijn om videogesprekken toe te voegen aan een applicatie. Het bleek niet zo simpel hiervoor een goeie library te vinden. De keuze tussen zelf code schrijven of een third party library gebruiken was snel gemaakt: zelf alle code schrijven zou veel te lang duren en we moeten het wiel niet opnieuw uitvinden. 

De zoektocht naar de meest geschikte oplossing kon beginnen. Google gaf meteen veel resultaten weer, maar dat maakte de zoektocht echter niet eenvoudiger. Per gevonden library bekeken we de api docs om na te gaan of deze de nodige functionaliteit wel aanbood. Een ander vereiste was dat deze ook beschikbaar moest zijn voor zowel Android, iOS als web. En het zou eveneens mooi meegenomen zijn mocht het niet teveel werk vragen om alles te implementeren.

Vele sample apps werden gedownload, uitgetest en uiteindelijk weer verwijderd. Even zag het ernaar uit dat we geen goede library zouden vinden. Tijdens het testen van zo’n sample applicatie zag Inneke plots een onbekende persoon verschijnen op het scherm. Blijkbaar werd iedereen ingelogd op dezelfde server en wanneer je een standaard contact selecteerde, belde je naar een persoon die dezelfde applicatie aan het uittesten was. Dat was toch wel even schrikken! Deze applicatie werd dan ook meteen verwijderd, zodat we niet nog eens oog in oog kwamen te staan met meer onbekende mensen.

Na een tijdje viel onze keuze op Sinch. De video SDK is nu nog in beta, maar het werkt al goed. We kunnen bellen naar elkaar, zowel met als zonder video. Voor de user interface zorgen we volledig zelf, zodat het mooi past in de applicatie. Hier en daar wachten we nog op een extra functionaliteit, maar in toekomstige updates zal dit zeker toegevoegd worden!