WWDC17

Na een lange wachtrij waarbij enkele overdreven enthousiaste medewerkers trachtten de moed er bij iedereen in te houden was het zover! Tim Cook, CEO van Apple, trapte WWDC17 op gang met zijn keynote. Na enkele nieuwigheden in watchOS en tvOS werden de echte grote richtlijnen van deze conferentie duidelijk. Apple zet net zoals zijn concurrenten in op augmented en virtual reality, artificiële intelligentie en een home assistant.

Augmented & virtual reality

Met de komst van nieuwe hardware zoals de nieuwe iMac Pro en Metal 2 zet Apple duidelijk in op virtual en augmented reality. Door partnerships met SteamVR, Unity en Unreal zullen we binnenkort op de Mac van VR kunnen genieten. Nog een nieuwigheid is ARKit; een framework die het developers mogelijk moet maken maakt om op een eenvoudige manier van start te gaan met augmented reality op de bestaande generatie van iPhones. Enkele heel imposante demonstraties van de mogelijkheden van Metal 2 en ARKit doen ons al watertanden om zelf even te gaan experimenteren met deze nieuwe technologieën.

Productiviteit

Met de nieuwste release van iOS op iPad wil Apple duidelijk maken dat de iPad dé productiviteitstool bij uitstek is. Naast enkele handige nieuwe mogelijkheden zoals het scannen van documenten of de nieuwe dock die multitasking makkelijker moet maken, is de grootste en nuttigste vernieuwing in onze ogen de nieuwe drag en drop functionaliteit. Het op een eenvoudige manier door verschillende apps heen content te kunnen rangschikken en delen opent een hele nieuwe waaier aan mogelijkheden als het op enterprise apps aankomt. Denk bijvoorbeeld aan het verslepen van contactpersonen naar een CRM-applicatie waarbij automatisch de klantenfiches aangemaakt worden.

Machine learning

Siri is reeds aanwezig in de meeste van Apple's producten en is het beste voorbeeld van machine learning. Siri zal op basis van jouw gedrag bepaalde apps voorstellen of je kunt via natural language processing bepaalde vragen stellen aan Siri. Nu worden deze API's ook beschikbaar gemaakt voor ontwikkelaars. Met de Vision API kan je beeldherkenning mogelijkheden zoals gezichts-, landschaps-, tekstherkenning, etc in je app gaan gebruiken. Ook is het mogelijk met Core ML om getrainde machine learning models in je app te gaan integreren.

We zien hier alvast een wereld van mogelijkheden in en kunnen niet wachten om alles eens uit te testen!